środa, 21 listopada 2018

Muffiny marchewkowe

Witajcie!
 
Marchewka to koszmar z dzieciństwa większości z nas. Chyba każdy słyszał "jedz, marchewka jest zdrowa". Nasze mamy i babcie miały rację! Marchewki to pomarańczowe zdrowie. Znajdziemy w nich prowitaminę A czyli beta-karoten, który zapobiega miażdżycy i chorobom serca, wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Beta-karoten chroni również przed kurzą ślepotą, gdyż pobudza produkcję włókien kolagenowych. Podobno też zapobiega powstawaniu zmarszczek! Działa przeciwtrądzikowo, pielęgnuje skórę i włosy. Marchew ma mało kalorii, jest lekkostrawna i zawiera witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, miedź, jod i kwas foliowy. Wszystko ładnie pięknie, ale ja nie królik by wcinać marchewkę w zwykłej postaci dlatego zrobiłam muffiny marchewkowe. W smaku pycha, ale coś poszło nie tak, bo strasznie ciężko odchodziły od tej papierowej tutki. Ale papierek zawsze można wylizać ;)

Składniki:
- 4 marchewki
- 250 g mąki pszennej
- półtora łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 50 ml miodu
- 50 ml oliwy 
- sól

Przygotowanie:
1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce.
2. Łączymy mąkę (przesianą przez sitko), proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. 
 
3. Osobno łączymy mokre składniki: miód, oliwę, jajka i ekstrakt z wanilii.
4. Składniki suche i mokre łączymy ze sobą i ze startą marchewką. 
5. Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki.
6. Pieczemy w 190 stopniach C przez ok. 25 minut.
7. Do dekoracji użyłam mlecznej czekolady i wiórek kokosowych.
 
         
* Przepis pochodzi z POLO MAGAZYN Nr 3/JESIEŃ 2018

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam marchewkę i to od dzieciństwa, więc to przepis wymarzony dla mnie.
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale wyrosły, w życiu takich nie upiekłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie, ale wolałabym wersję bez jajek.

    Pozdrawiam,
    http://tamczytam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że nie jadłam jeszcze takich.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają :-) Ja dzisiaj upiekłam ciasto z tahini ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O fajny przepis :)) Moje dzieciaki uwielbiają marchewkę więc skorzystam :)) Dzięki!!

    OdpowiedzUsuń